Helmikuun 28. on suomalaisen ruisleivän päivä

Torstaina 28.2. juhlitaan kansallisruokaamme, suomalaista ruisleipää. Suomalaiset syövät ruista eniten koko maailmassa, jopa 16 kg/hlö/vuosi ja ruisleivän kulutus asukasta kohden on maailman korkeimmalla tasolla. Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi, josta terveellinen ja kuitupitoinen ruisleipä leivotaan.

Ei ole itsestäänselvyys, että ruisleipä leivotaan kotimaisesta rukiista. Vuonna 2017 ruissato oli suurin lähes 30 vuoteen, mutta vuosi oli vasta kolmas, kun kotimainen tuotanto vastasi suomalaisten vuosittaista kulutusta. Vuoden 2017 ruissato jäi hankalien olosuhteiden takia heikoksi, mutta nyt näyttää paremmalta. Viime syksyn hyvät kylvöolosuhteet ja laaja kylvöala lupaavat hyvää ruisvuotta 2019. Kylvetty ruisala on 2000-luvun toiseksi suurin ja se riittänee jälleen kattamaan kotimaisen rukiin kulutuksen, joka on vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa.

Lue koko tiedote