Kotimaisella työllä kohti kestävää ruoantuotantoa

Lämpenevä ilmasto ja globaalit haasteet ruoantuotannon riittävyydessä edellyttävät vastuullista viljelyä. Kotimainen kasvinjalostaja Boreal tekee työtä kestävästi tuotetun, turvallisen ruoan eteen.

Boreal Kasvinjalostus kehittää uusia peltokasvilajikkeita, jotka sopivat paikallisiin viljelyoloihin nyt ja tulevaisuudessa. ”Ilmaston muuttuessa tarvitsemme lajikkeita, jotka kestävät samanaikaisesti sekä kuivuutta, liikamärkyyttä että uusia kasvitauteja. Viljelyvarmuus on kotimaisen ruoantuotannon elinehto”, sanoo toimitusjohtaja Markku Äijälä.

Borealin jalostamien lajikkeiden parantunut satotaso, laatu, korrenlujuus ja taudinkestävyys vievät koko ruoantuotantoketjua kestävämpään suuntaan. ”Kun kasvi kasvaa terveenä, laatu paranee ja kasvinsuojelun tarve vähenee. Viljelijöille se on iso säästö ja ympäristön kannalta merkittävä asia”.

Kestävä viljely muuttuvassa ilmastossa edellyttää myös monipuolista viljelykiertoa. ”Palko-, öljy- ja nurmikasvien käyttö viljojen rinnalla pitää yllä maan kasvukuntoa, vähentää kasvitautien riskiä sekä lisää satovarmuutta. Samalla paranee viljelyn kannattavuus”, summaa Äijälä.

Valkuaisomavaraisuudelle on Suomessa kasvava tarve, siksi Borealillakin on jalostettu pohjoisiin olosuhteisiin sopivia valkuaiskasvilajikkeita, kuten härkäpapuja. ”Lisäämällä härkäpavun tuotantoa voisimme ruokkia kaikki suomen kotieläimet kotimaisella raaka-aineella tuontisoijan sijaan”, Äijälä sanoo.”

 

Juttu on julkaistu alunperin Kauppalehti Option vastuullisuusliitteessä.