Sertifioitu siemen

Laadukas ja elinvoimainen siemen on suurijyväinen, hyvin itävä, terve ja stressitön. Sertifioitu siemen takaa kylvösiemenen laadun ja antaa hyvän pohjan kasvulle.

Määrältään ja laadultaan hyvän sadon tuottaminen on kasvinviljelyn perusta. Kasvuston nopea taimettuminen ja kasvuunlähtö on erityisesti Suomen lyhyessä ja nopearytmisessä kesässä keskeinen tekijä hyvän sadon saavuttamiseksi. Tasainen orastuminen näkyy aina kasvukauden loppuun asti. Elinvoimaisesta ja terveestä siemenestä kehittyy nopeasti tasainen kasvusto.

Suomessa kylvösiemeneksi voi markkinoida vain sertifioitua eli virallisesti varmennettua siementä. Sertifioitu siemen täyttää sen tuotantoa ohjaavien EY-direktiivien, siemenkauppalain ja maa- ja metsätalousministeriön (MMM) asetusten antamat laatuvaatimukset. Sertifioidun siemenen laatu syntyy ammattitaidolla ketjun jokaisessa vaiheessa. Siementuotantoa valvotaan ketjun kaikissa vaiheissa siemenviljelijän pellolta aina kauppaan asti. Näin varmistetaan laadukas, puhdas, aito, terve ja hyvin itävä kylvösiemen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran siementarkastusyksikkö valvoo sertifioidun siemenen tuotantoa Suomessa ja varmistaa täällä käytettävän kylvösiemenen ja lisäysaineiston korkean laadun.

Sertifioidun siemenen tunnistaa jokaisen pakkauksen päälle kiinnitetystä vakuustodistuksesta, jona toimii vakuuslipuke tai pakkaukseen painettu vakuus.

Sertifioitua siementä tuotetaan pääasiassa lajikkeista, jotka kasvilajikelautakunta on hyväksynyt kansalliseen lajikeluetteloon. Näiden lajikkeiden viljelyominaisuudet on tutkittu Suomessa virallisissa lajikekokeissa.

www.sertifioitusiemen.fi