Syksyn sato tehdään kevätkylvöllä

2.5.2018

Pellon kasvukunnolla ja kylväjän hyvällä keskittymisellä on TrekkerBOR-ohraa viljelevän Hannu Lehtikankaan mielestä olennaiset vaikutukset lopputulokseen.

Pyhtäällä Kymenlaaksossa kaksitahoista Trekker-ohraa viljelevä Hannu Lehtikangas pitää tärkeänä, että ennen kylvöä on mietitty pellon kasvukuntoasiat perusteellisesti läpi. Hän painottaakin ojitusten ja kalkituksen merkitystä.

– Nykylajikkeet ovat vaateliaita, ja olosuhteiden pitää olla kunnossa, jotta niistä saadaan täysi potentiaali irti. Itse olen tehnyt pelloillani lisäojituksia tarpeen mukaan. Kalkituksesta olen huolehtinut myös, koska olen huomannut, että niillä lohkoilla, mistä parhaat sadot tulevat, pH on lähellä seitsemää, hän kertoo.

– Siinä mielessä lajikkeen tuotto on osittain viljelijästä kiinni. Säälle ei viljelijä voi mitään, mutta perusolosuhteet oltava kunnossa, hän toteaa.

Sadonkorjuuhetkellä viljelijä katsoo peiliin

Pellon kasvukunnon tarkkailu alkaa Hannu Lehtikankaan mukaan heti keväällä, kun lumet sulavat.

– Aika monella on nykyään varsin raskasta kalustoa. Peltojen pitää ehtiä kuivahtaa kunnolla ennen kylvölle menoa, jotta ei turhaan tiivistetä maan rakennetta, Hannu Lehtikangas miettii.

Hänen mielestään kylvömuokkauksen ja kylvön roolia ei voi liikaa korostaa, sillä niillä on olennainen merkitys sadon rakentamisessa. Hänen mukaansa kylvöillä ollessa ei katsota päivää ja kellonaikaa, koska onnistuneella muokkauksella ja oikea-aikaisella kylvöllä on kasvuun lähdölle iso merkitys.

– Viime kesänä yksi ohralohkoni iti epätasaisesti. En voi syyttää lajiketta enkä säätä, vaan voin katsoa peiliin. Siemenet olisi voinut kylvää pikkuisen syvempään, mutta jostain syystä kylväjä oli silloin muissa ajatuksissa. Tästäkin tuloksesta voi oppia, hän toteaa.

Viljelykiertoon hyvät esikasvit

Kasvinviljelijän koko kesä on erilaisten riskien hallintaa. Hannu Lehtikangas on huomannut, että monipuolinen kasvivalikoima auttaa hallitsemaan riskejä ja tuottaa hyötyä vielä seuraavillekin vuosille.

– Olen huomannut, että öljykasvit ovat hyvä esikasvi ohralle. Eräällä kahtia jaetulla peruslohkollani se näkyi selvästi: toisella puolella esikasvina oli syysvehnä, toisella kevätrapsi. Öljykasvin jälkeen ohra kasvoi selkeästi paremmin, hän toteaa.

Hän kertookin, että viime syksynä hänelle tuli Trekkeristä positiivinen ongelma: siilotila loppui kesken.

– Ensimmäisenä Trekkerin viljelyvuonna sain satoa yli 6000 kg/ha, viime vuonna hiukan yli 5000 kg/ha. Kasvukauden hankalissa oloissa olen tyytyväinen tulokseen. Tällä alueella vettä vain tuli liikaa, hän kertoo.

Hannu Lehtikangas

  • viljatila Kymijoen varrella Pyhtäällä
  • toista sataa hehtaaria viljelyssä, joista 18 hehtaaria Trekker-ohraa vuonna 2017. Lisäksi kevät- ja syysvehnää, ruista, kevätrapsia, kuminaa, timotein siemenviljelyä.