Miten jalostaa paremmin jotain, mitä silmä ei näe?

  Fusarium-sienen tuottamat toksiinit aiheuttavat ongelmia viljoilla Suomessa. Viljan laadun seurannan näytteitä määritetään eniten kauralta, mutta myös vehnällä ja ohralla. Fusarium-kestävyys viljoilla on monimutkainen ominaisuus, mutta jalostuksessa tehdään tiiviisti töitä kestävyyden parantamiseksi. Ohralla ja vehnällä Fusarium-sienen aiheuttaman tähkäfusarioosin näkee tähkästä … Jatkettu

Boreal 25 vuotta, suomalainen kasvinjalostus 115 vuotta – avoimet ovet 8.8.2019

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Boreal perustettiin jatkamaan suomalaisen kasvinjalostustyön yli satavuotisia perinteitä. Jo silloin Suomessa nähtiin pohjoisiin olosuhteisiimme soveltuvien lajikkeiden arvo ja oman jalostustoiminnan tärkeä merkitys maataloudelle ja koko kotimaiselle ruoantuotantoketjulle. Suomalaista kasvinjalostusta kaivattiin jo … Jatkettu

Tähtäimessä punahomeen kestävät kauralajikkeet

Punahomeen kestävät kauralajikkeet ovat askeleen lähempänä toteutumistaan, kun Boreal aloittaa genomivalintaan perustuvien jalostustekniikoiden kehittämisen kauralla Luonnonvarakeskuksen (Luke) vetämässä GenoKaura-hankkeessa yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Punahometta kestävien lajikkeiden kehittäminen on osa suomalaisen maatalouden sopeuttamista ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. On ennustettu, että Suomen entistä … Jatkettu

Pehmeälehtinen tai ei, ruokonadalla laatu ratkaisee

Ruokonata kestää juuristorakenteensa ansiosta hyvin kuivuutta ja on jälkikasvukyvyltään omaa luokkaansa. Ei siis ihme, että kuivan viime kesän jälkeen viljelijöiden kiinnostus ruokonataa kohtaan on ollut nousussa. Erityisen paljon mielenkiintoa ovat herättäneet pehmeälehtiset ruokonatalajikkeet, jotka ovat saapuneet eteläisemmästä Euroopasta Suomen markkinoille. … Jatkettu

Kotimaisella työllä kohti kestävää ruoantuotantoa

Lämpenevä ilmasto ja globaalit haasteet ruoantuotannon riittävyydessä edellyttävät vastuullista viljelyä. Kotimainen kasvinjalostaja Boreal tekee työtä kestävästi tuotetun, turvallisen ruoan eteen. Boreal Kasvinjalostus kehittää uusia peltokasvilajikkeita, jotka sopivat paikallisiin viljelyoloihin nyt ja tulevaisuudessa. ”Ilmaston muuttuessa tarvitsemme lajikkeita, jotka kestävät samanaikaisesti sekä … Jatkettu

Kevätvehnä Kreivi säilytti laatunsa ääriolosuhteissa

  Kokemäkeläinen siemenviljelijä Marko Rautava halusi viljellä tilallaan suhteellisen aikaista vehnälajiketta, jolla on luja korsi ja joka menestyy hyvin myös karkeilla mailla. Viljelyyn valikoitui hehtolitrapainollaan ja sakoluvullaan häikäisevä KreiviBOR– kevätvehnä. Kreivi oli viljelyssä Perälän tilan runsasmultaisilla, hienoilla hietamailla viime kesänä … Jatkettu

Helmikuun 28. on suomalaisen ruisleivän päivä

Torstaina 28.2. juhlitaan kansallisruokaamme, suomalaista ruisleipää. Suomalaiset syövät ruista eniten koko maailmassa, jopa 16 kg/hlö/vuosi ja ruisleivän kulutus asukasta kohden on maailman korkeimmalla tasolla. Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi, josta terveellinen ja kuitupitoinen ruisleipä leivotaan. Ei ole … Jatkettu

Aikainen Vertti-ohra vakuuttaa lujakortisuudellaan

Monitahoisten ohrien sadossa ja viljelyominaisuuksissa on menty koko ajan eteenpäin, toteaa janakkalalainen siemenviljelijä Heikki Perälä monen vuoden ja usean ohralajikkeen viljelykokemuksella. Viimeiset kaksi vuotta hän on viljellyt Järvenpään tilallaan lujakortista VerttiBOR-ohraa. Aikaiset ohrat ovat kuuluneet Järvenpään tilan viljelykiertoon jo usean … Jatkettu

Multava maa ja jaettu lannoitus nostivat Kaarle-ohran satopotentiaalin esiin

  Monitahoinen KaarleBOR on ollut viimeiset neljä vuotta tuttu lajike Takalan tilan pelloilla Lapualla. Multava maa ja täsmälannoitus innostivat korkean satopotentiaalin omaavan Kaarlen hyvään kasvuun ja lajike onnistui lunastamaan sille asetetut kovat odotukset kuivanakin kesänä. ”Tämähän meni ihan kohtuukivasti”, mietti … Jatkettu