Varhaisperunan vuosi huipentuu alkukesällä

24.3.2017

Varhaisperunan istutussesonki on kohta käsillä ja ensimmäiset varhaisperunat ovatkin jo maassa. Suurin osa varhaisperunoista tulee Varsinais-Suomesta, erityisesti Naantalin, Paraisten, Laitilan ja Uudenkaupungin alueelta.

Pohjatyöt tehdään talvella

Varhaisperunasadon valmistelu alkaa jo edeltävänä talvena. Syksyllä siemenperunat varastoidaan alhaiseen lämpötilaan viettämään talvilepoa ja keräämään voimia tulevaa kasvupyrähdystä varten. Talven aikana ne kunnostetaan, tarkastetaan, lajitellaan ja lopulta pakataan tiloille toimitettaviksi.

Ensimmäiset siemenperunaerät lähtevät varhaisperunan viljelijöille jo marraskuussa ja toimituksia jatketaan talvipakkasten yli aina helmikuulle saakka. Seuraavaksi tiloilla aloitetaan siemenperunoiden idätys, mikä varhaisperunalla kestää noin kahdesta viikosta kuukauteen. Vahvat, vihreät ja elinvoimaiset idut mahdollistavat pellolla nopean kasvuun lähdön.

Istutus aikaisin keväällä

Huolellisen idätyksen jälkeen varhaisperunan siemenperunat eli istukkaat ovat valmiita tositoimiin. Varhaisperunalohkot muokataan istutuskuntoon yleensä keväällä, jotta maa lämpenisi syvältäkin nopeasti. Maaliskuun aikana voi pelloilla nähdä lumilinkojakin, joiden avulla lumen sulamista pyritään jouduttamaan.

Istutukseen päästään käsiksi useimmiten huhtikuun alussa, joskus suotuisten sääolosuhteiden salliessa aikaisemminkin. Istutuksen yhteydessä kasvustoon annetaan tarpeen mukaisesti fosfori- ja typpilannoitusta.

Istutuksen jälkeen penkit mullataan ja muotoillaan. Näin parannetaan maan lämmönjohtokykyä ja suojataan mukuloita hallalta. Päälle levitetään vielä vettä ja valoa läpäisevä harso, joka kerää auringon energiaa, nopeuttaa kasvua ja suojaa kylmältä. Varhaisperuna taimettuu nopeasti, jopa parissa päivässä.

Nosto jo alkukesästä

Varhaisperunan kasvuaika on noin kahdeksasta kymmeneen viikkoa, minkä aikana mukulat nauttivat pitkistä päivistä ja auringon valosta. Lyhyen kasvuajan ansiosta varhaisperunalla rikkakasvien torjunnaksi riittää yleensä pelkkä multaaminen ja harvoin tarvetta on ruton torjunnallekaan.

Varhaisperunan sadonkorjuuta aloitetaan parhaassa tapauksessa jo toukokuun puolella, koulujen päättäjäisjuhlien aikaan. Varhaisperunalla varsistoa ei yleensä ole tarpeen hävittää, mutta sillä voidaan helpottaa nostoa.

Kuumimmillaan varhaisperunan sesonki on kesäkuun puolivälissä, juhannusviikon aikaan. Varhaisperunaa ei varastoida, vaan satoa nostetaan aina kysynnän mukaan suoraan kauppoihin ja kuluttajille. Sesongin hiipuessa heinäkuun alkupuolella onkin seuraavaksi kesäperunoiden aika.

Tänä keväänä istutetaan myös Jussia, varhaisperunauutuutta, jota juhlitaan Suomen juhlavuonna. Jussi on lahja satavuotiaalle Suomelle ja on myös mukana Syödään Yhdessä -hankkeessa. Kesällä syödään yhdessä Jussia