Pohjoismaisen kauran lajikekehitystä vauhditetaan kilpailijoiden yhteistyönä

20.6.2018

Tiedote 20.6.2018

Kolme kasvinjalostusalan yritystä, Boreal Kasvinjalostus Suomesta, Graminor AS Norjasta ja Lantmännen Ruotsista ovat tuottaneet yhteistyönä uuden työkalun pohjoismaiseen kauranjalostukseen. Kauran uuden genomitiedon pohjalta  on rakennettu SNP-siru, jonka avulla on mahdollista vauhdittaa satoisampien, laadukkaampien ja kestävämpien kauralajikkeiden kehittämistä maanviljelijöiden ja teollisuuden käyttöön.

Pohjoismaiset kasvinjalostusyritykset ovat kehittäneet yhteistyönä uuden työkalun kauran lajikekehityksen vauhdittamiseen. Genomisen valinnan työkaluksi soveltuva, erityisesti pohjoismaisen kauran vaihtelua mittaava SNP-siru tuo uusia mahdollisuuksia jalostajien ulottuville.

Uusi SNP-siru täydentää jo aiemmin julkaistuja kauran SNP-merkkejä ja valottaa samalla pohjoismaisten kauralajikkeiden eroja verrattuna muiden alueiden lajikkeisiin.

Genomiset työkalut ovat kehityksen avain

Niin kutsutut SNP-merkit paljastavat pieniä, pistemäisiä geneettisiä eroja kasvin DNA-ketjussa. Ne ovat avainasemassa, kun kasvinjalostusmateriaalissa olevaa muuntelua tutkitaan uuden lajikekehityksen pohjaksi, ja kun risteytysjälkeläisissä esiin nousevaa muuntelua pyritään ennustamaan.

– Genominen valinta on muuttanut meidän kaikkien käsitystä siitä, miten kauraa tulisi jalostaa. Genomiseen valintaan kuitenkin tarvitaan hyvä SNP-merkkien kokoelma, sanoo ruotsalaisen Lantmännenin teknologiajohtaja Alf Ceplitis.

Genomisten työkalujen kehitys on ollut hyvin nopeaa viimeisten kymmenen vuoden aikana etenkin maissin ja vehnän jalostuksessa. Sen sijaan kaura on jäänyt isojen viljojen jalkoihin.

Kaura on kuitenkin pohjoismaissa tärkeämpi vilja kuin missään muualla. Kaura kattaa 7–14 prosenttia kaikesta Ruotsin, Norjan ja Suomen viljelyalasta. Yhdessä nämä pohjoismaat ovat Kanadan jälkeen suurin kaurantuottaja maailmassa.

– Siispä meidän pitää olla aktiivisia kehittämään pohjoismaisia jalostustyökaluja. Emme voi odottaa, että muut tekisivät työn puolestamme, sanoo Boreal Kasvinjalostuksen jalostusjohtaja Merja Veteläinen.

Yhteistyö kolmen kilpailevan pohjoismaisen jalostajan välillä onkin ollut hedelmällistä.

– Yhteistyö jalostustyökalujen kehittämisessä on win-win -tilanne kaikille pohjoismaisille jalostajille, vaikka kilpailemmekin samanaikaisesti kasvilajikemarkkinoilla, sanoo norjalaisen Graminor AS:n tutkimusjohtaja Muath Alsheikh.

Työn tulokset julkaistaan tänään 20. kesäkuuta Seattlessa, Amerikan kauratyöntekijöiden vuosittaisessa konferenssissa.

Lisätietoja:

Merja Veteläinen, Breeding Director, Boreal Plant Breeding Ltd, Finland
email: merja.vetelainen@boreal.fi
tel. +358 40 705 3340