Punahomeiden toksiiniriskiä voi hillitä sadonkorjuun työtavoilla

1.9.2017

Kuluvan kasvukauden sateinen ja kostea sää on ollut suosiollinen Fusarium-sienten aiheuttamalle punahomeelle. Punahomeen erittämiä homemyrkkyjä eli toksiineja voi kuitenkin hillitä vielä puintivaiheessakin.

Fusarium-sienen aiheuttaman punahomeen oireet näkyvät viljojen tähkissä kasvukauden loppupuolella. Punahomeiden aineenvaihdunta tuottaa toksiineja, jotka ovat usein myrkyllisiä niin ihmisille kuin eläimille.

– Sieni aloittaa homemyrkyn muodostuksen joutuessaan kasvissa ’ahtaalle’. Toksiinien muodostuminen on siis monen tekijän summa: sen laukaisevat erilaiset ympäristötekijät joko pellolla tai varastossa, jalostaja Leena Pietilä kertoo.

Tähkissä näkyvät punahomeen oireet ovat siis selkeä merkki Fusarium-sienitartunnasta, mutta ne eivät välttämättä automaattisesti merkitse samalla kohonneita toksiinipitoisuuksia.

Toksiiniriskiä voi pienentää vielä sadonkorjuuvaiheessa

Fusariumin torjunta alkaa tartunnan hillitsemisestä pellon kasvukunnosta ja viljelykierrosta huolehtimalla. Sitä voidaan vähentää myös kukinnan aikaisella ruiskutuksella. Kasvukauden lopulla avainasemassa on sadonkorjuun ja viljan kuivauksen suunnittelu.

– Tällaisena kasvukautena on toki erittäin haastavaa saada hoidettua sadonkorjuu ajallaan. Kannattaa pitää mielessä, että puimurin ja kuivurin säädöillä voi osittain hallita toksiiniriskiä, Leena Pietilä kertoo.

Punahomeen surkastuttamissa jyvissä toksiinipitoisuudet ovat yleensä korkeita, joten kannattaa varmistaa, ettei kevyitä, pieniä jyviä joudu viljaerään.

Puinnin jälkeen kuivaus mahdollisimman pian alle 14 % kosteuteen katkaisee homemyrkkyjen muodostumisen. Vastaavasti toimii myös jyvien murskesäilöntä hapolla.

Riskin hallinta jatkuu läpi vuoden

Fusarium-sieni talvehtii kasvijätteissä, jotka tulisi haudata – kyntäminen on tähän paras keino. Jos Fusarium-sieni on aiheuttanut viljaan itävyysongelmia ja kohonneita toksiinipitoisuuksia, kannattaa viljelykiertoon lisätä vuosittain palko-ja öljykasveja. Myös nurmikasveilla ja viherlannoitusnurmilla maahan saadaan nopeasti hajoavaa eloperäistä ainesta, joka auttaa Fusarium-tartunnan hillinnässä.

Peitattu siemen puolestaan estää sienen leviämisen siemenestä ja suojaa kasvijätteissä talvehtineilta taudinaiheuttajilta.

Lisäksi seuraavan kasvukauden lajikevalinnoilla ja toimenpiteillä voi vaikuttaa toksiiniriskiin.

– Lajikkeen lujakortisuus ja myös aikaisuus ovat eduksi. Myös eri kasvuajan lajikkeiden käyttäminen auttaa, jolloin kasvien kukinta ja sadonkorjuu jaksottuvat eri aikoihin, Leena Pietilä kertoo.

Fusarium-sienen saastunta

Fusariumin aiheuttamat homemyrkyt eli toksiinit

  • Toksiinit ovat homesienten aineenvaihduntatuotteita.
  • Kriittisimmät toksiinit ovat DON ja ZEA. Näille on asetettu EU-raja-arvot.
  • Toinen seurannassa oleva toksiiniryhmä on T2 / HT2. Näille on olemassa suositusraja-arvot.